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Summary

The Office of the Comptroller of the Currency (OCC) is publishing two

frequently asked questions (FAQ) concerning the regulatory capital

treatment of capital instruments whose terms reference the London

Interbank Offered Rate (Libor). The Board of Governors of the Federal

Reserve System and the Federal Deposit Insurance Corporation are

issuing similar FAQs.

Note for Community Banks

The statement applies to community banks that have issued

regulatory capital instruments referencing Libor.1

Highlights

The two FAQs address the continued regulatory capital eligibility of

capital instruments that a bank replaces or amends as a result of the

transition from Libor.

Frequently Asked Questions

Redemption or Reissuance of Regulatory Capital
Instruments

Question: Would replacing or amending the terms of a capital

instrument to transition from Libor to another reference rate or rate

structure be considered an issuance of a new instrument under the

capital rule (12 CFR 3) for purposes of the eligibility criteria for

regulatory capital?
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Answer: The OCC does not consider the replacement or amendment of

a capital instrument that solely replaces a reference rate linked to Libor

with another reference rate or rate structure to constitute an issuance of

a new capital instrument for purposes of the capital rule. If changes in

the terms of the replacement or amended capital instrument solely

relate to the adoption of the new reference rate or rate structure, and

there are no substantial differences from the original instrument from an

economic perspective, the replacement or amended instrument would

not be considered a new instrument for purposes of the eligibility criteria

for regulatory capital. In this case, for purposes of the capital rule, the

replacement or amended instrument would retain the maturity of the

original instrument.

A bank that replaces or amends the terms of a capital instrument to

transition from Libor should support its determination with an

appropriate analysis that demonstrates that the replacement or

amended instrument is not substantially different from the original

instrument from an economic perspective. The OCC may request that

the bank provide this analysis. Considerations for determining that a

replacement or amended capital instrument is not substantially different

from the original instrument from an economic perspective could

include, but are not limited to, whether the replacement or amended

instrument has amended terms beyond those relevant to implementing

the new reference rate or rate structure.

Regulatory Capital Instruments With Changing Distribution
Rates

Question: For purposes of the eligibility criteria for regulatory capital,

would replacing or amending the terms of a capital instrument to

transition from Libor to another reference rate or rate structure be

considered creating an incentive to redeem the instrument under the

capital rule (12 CFR 3)?

Answer: The OCC does not consider the replacement or amendment of

a capital instrument that solely replaces a reference rate linked to Libor

with another reference rate or rate structure to constitute creating an

incentive to redeem, as long as the replacement or amended capital



instrument is not substantially different from the original instrument from

an economic perspective. For example, amending the credit spread

solely to reflect the difference in basis between Libor and the

replacement reference rate and not adjusting for changes in the credit

quality of the issuer would not result in creating an incentive to redeem

the capital instrument.

A bank that replaces or amends the terms of a capital instrument to

transition from Libor should support its determination with an

appropriate analysis that demonstrates that the replacement or

amended instrument is not substantially different from the original

instrument from an economic perspective. The OCC may request that

the bank provide this analysis. Considerations for determining that a

replacement or amended capital instrument is not substantially different

from the original instrument from an economic perspective could

include, but are not limited to, whether the replacement or amended

instrument has amended terms beyond those relevant to implementing

the new reference rate or rate structure.

Further Information

Please contact Benjamin Pegg, Risk Expert, Capital Policy, (202) 649–

6370; or Daniel Perez, Counsel, Chief Counsel’s Office, (202) 649–

5490.

 

Grovetta N. Gardineer


Senior Deputy Comptroller for Bank Supervision Policy

1 “Banks” refers collectively to national banks, federal savings
associations, covered savings associations, and federal branches and
agencies of foreign banking organizations.


